El passat dissabte 2 de juliol es varen donar per finalitzades les primeres jornades LGTBI organitzades a Manacor. Des dels col·lectius que conflueixen dins l’Ateneu Lo Tort, Arrels, Endavant-OSAN i l’Assemblea Antipatriarcal, es varen organitzar unes jornades baix el nom Estimam com volem, amb una clara intenció de donar visibilitat a la lluita Lgtbi.

Les jornades començaren el divendres 24 de juny a les 19 hores amb la creació de una pancarta a on varen participar diverses persones del municipi, pancarta que resta a la paret de l’ateneu per donar continuitat i visibilitat a n’aquesta lluita, més enllà de les activitats organitzades dins el marc d’aquestes jornades. Més tard va començar la presentació del col·lectiu Ben Amics (Asociación Lesbiana, Gay, Transexual, Bisexual e Intersexual de las Islas Baleares) a càrrec d’una de les seves membres. Es va iniciar la presentació amb una noticia d’emeroteca, on ens van recordar que fa uns deu anys, Ben Amics va obrir les portes d’un local a Manacor, local que va haver de tancar les seves portes al cap de pocs mesos de la seva obertura per les nombroses destrosses i amenaces que varen sofrir. Totes les persones organitzadores de les jornades desconeixien aquesta realitat i quedaren corpresesper la palpable homofobia que desprèn Manacor. Entre d’altres coses, la xerrada exposà idees i nocions bàsiques sobre el món LGTBI com per exemple, que segnifica intersexualitat, distinció entre sexe i gènere, etc. També exposà la dimenssió històrica del moviment LGTBI i de la Diada de l’Orgull, el 28 de juny. I finalment entrà a exposar l’activitat principal del col·lectiu més enllà de la difusió dels temes anteriors, com per exemple, el suport legal i social a persones que pateixen agresions per la seva condició sexual, la batalla en tots els àmbits per la no discriminació sexual i també la defensa dels drets de les persones LGTBI i l’obteció de més drets, com els que els ofereix la nova llei balear per garantir els drets de lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals i per eradicar la l’LGTBI fòbia.

Les jornades varen continuar el diumenge 26 al capvespre, on es va projectar la pelicula Tomboy de la directora francesa Céline Sciamma que, amb molta sensibilitat tracta el conflicte d’identitat sexual d’una nena de 10. Tomboy és una subtil aproximació al desconcert que provoca viure en un cos equivocat, pero també ens duu a una reflexió sobre els arquetips socials i l’autodescobriment Posteriorment, les assistents a la projecció varen poder debatre i reflexionar sobre algunes de les qüestions que envoltaven a la pel·licula, destacant entre d’altres les poques eines, degut als prejudicis i desinformació, que tenen mares i pares en concret i la societat en general per acompanyar de forma respectuosa les diferents maneres d’entendre la diversitat sexual.

El dimarts 28 va tenir lloc a Palma, la manifestació del dia de l’orgull LGTBI. La manifestació sortí a les 19:30 de la Plaça de la porta de Santa Catalina i arribà una hora després a la Plaça de Cort. Durant aquesta hora es pogué escoltar a més d’un miler de persones cridà a favor de la llibertat sexual i en contra de la LGTBI fòbia i el patriarcat opressor.

El següent cap de setmana tancaren les jorandes. El divendres 1 de juliol s’organitzà un Trivial de temàtica LGTBI, en base a preguntes del Trivial de Ben Amics. El joc tocà tres diferents temàtiques, cultura general; mites, estereotips i LGTBI fòbia i història. I per tancar el dia, es va gaudir de la veu i de la personalitat enérgica de n’Ana Martí, cantautora que ens va delectar amb noves cançons plenes de força i critica, a més de algunes cançons més pausades i emotives, perteneixent al seu primer i únic disc “ preludio”, que podeu trobar a l’ateneu. S’ha de destacar la participació de distintes persones del barri de Baix des Cos durant aquesta jornada.

Ja per acabar les jornades, dissabte 2 es va realitzar la festa Estima com vulguis, on varem gaudir de una sel·lecció de música relacionada amb el món lgtbi, així com d’un trampó per sopar i diverses begudes a preus populars.

El col·lectius organitzadors d’Estimam Com Volem consideren un èxit el senzill fet que s’haguin organitzat aquesta vairetat d’activitats dins el marc del 28J a Manacor, unes activitats que a més a més han tengut el recolzament de distintes persones de Manacor i han permès un aprenentatge sobre la lluita LGTBI. Però el veritable èxit serà la pervivència d’activitats d’aquesta temàtica, l’aprofundiment en aquesta lluita, l’ampliació de la celebració de la diada de l’ogull LGTBI. Però la vertadera victòria serà, que les persones LGTBI de Manacor s’organitzin i formin l’espai que considerin oportú per lluitar contra la LGTBI fòbia i el patriarcat que els/ens oprimeix i ens amenaça. Manacor està lluny de ser un poble tolerant, que incorpori al seu si les persones LGTBI amb normalitat, ens manca molta lluita.