Divendres passat, dia 8 de juliol, davant unes 30 persones, es va presentar a la plaça Joan March, davant l’ateneu Lo Tort, el nou Tot Inclòs, un monogràfic de crítica a tot el que envolta al turisme.
Tot Inclòs. Danys i conseqüències del turisme a les nostres illes, és un treball en format diari, de 24 pàgines i dels quals se n’han imprès 2.000 exemplars (a l’ateneu Lo Tort en trobareu), que es va a donar conèixer l’estiu del 2014, amb una primera edició a càrrec de la Coordinadora Llibertària de Mallorca, a la qual s’hi sumà l’any següent un grup del Front Comú en Defensa del Territori. Durant aquests dos anys el monogràfic s’ha escampat a través de presentacions per molts de pobles de Mallorca i dels Països Catalans com Menorca, el País Valencià i Catalunya, territoris on la disbauxa turística també fa estona que es va fer economia.
A Manacor, la presentació va estar acompanyada d’una xerrada sobre la situació d’explotació que sofreixen les cambreres de pisos a càrrec de Joan López Ferré, metge de professió que va exercir els darrers anys al centre de salut de Felanitx, on va haver de tractar les afeccions físiques i psíquiques que sofreixen moltes d’aquestes treballadores a causa de la càrrega de feina que han d’assumir; la neteja d’entre 20 i 30 habitacions diàries. López Ferré, a més de repassar les vergonyants situacions del col·lectiu de treballadores més nombrós de Mallorca, també aprofità per denunciar la connivència de la salut pública amb capitalisme neoliberal per receptar medicaments perquè puguin suportar la seva feina enlloc de denunciar les condicions laborals que han d’assumir. Però, aquests darrers anys la invisibilitat d’aquestes treballadores va desapareixent perquè elles mateixes ja s’estan organitzant per lluitar per unes millors condicions i també gràcies a la publicació de llibres com «Las que limpian los hoteles» d’Ernest Cañada.
Durant el debat posterior, les intervencions també tractaren la greu massificació turística que sofreixen les illes, la qual no està repercutint en una distribució justa de la riquesa que genera i que, a més, les està encaminant a una situació totalment insostenible en termes ecològics.