Aprofitant la celebració de la IV Fira del llibre anarquista de Mallorca, el col·lectiu Arrels juntament amb l’assemblea de la Fira del Llibre anarquista ha preparat tot un mes d’octubre d’actes i presentacions relacionades amb la cultura llibertària a l’Ateneu Lo Tort.

El sus en aquest Octubre llibertari serà el pròxim dijous 6 d’octubre a les 19:30 amb la presentació de les jornades i amb la posterior xerrada sobre Anarquisme i gènere a càrrec de la historiadora i militant anarquista Dolors Marin*.

L’altra setmana, el dijous 13 d’octubre serà un dia d’actes diversos i continuats. S’iniciarà prest, a les 17:30, amb la presentació de la IV Fira del llibre anarquista de Mallorca, de la qual el col·lectiu Arrels també n’és participant. Tot d’una després, a les 18:00 hi haurà una exposició sobre les diferents publicacions de caire llibertari que s’han editat aquests darrers temps. A continuació hi haurà una taula rodona on participaran membres dels diversos espais autogestionats que hi ha actualment en marxa a l’illa. Una oportunitat de conèixer de primera mà l’esforç i la cooperació necessàries per dur endavant la consolidació d’espais que fugen de la lògica mercantilista i delegacionista. Després, la jornada acabarà amb un sopar vegà i amb l’actuació del duet format pel polifacètic Manuel «Vereda» i la poeta Emma Pinnozi, que segurament no deixarà indiferent a ningú.

La setmana següent, exactament el dimarts dia 18 d’octubre serà un dia dedicat a l’expressió teatral com a forma de difusió del pensament dissident. La jornada començarà a partir de les 17:30 i per anar fent boca podrem trobar un espai amb diversos materials per crear la nostra titella. Ja partir de les 19.00 hores i de la mà dels titellaires granadins «Títeres desde Abajo»*, podrem gaudir de la representació de la seva obra «Cristobitas 2»

L’Octubre llibertari acabarà la darrera setmana del mes, el dijous dia 27 d’octubre a les 19:30, amb una interessant xerrada sobre Turisme de masses i renovables industrials a càrrec de l’històric militant anarquista Miquel Amorós*. Un colofó que segurament provocarà reaccions, doncs el discurs d’Amorós no és apte per esperits conformistes i complaents.
Després, a partir de les 21:30 hi haurà un poc de festa per comentar les «millors jugades» i per acabar les jornades ballant al so d’una Jam Session.

Com ja s’ha dit, tots els actes tendran lloc a l’Ateneu Lo Tort de Manacor (Plaça Joan March, 6), en el qual hi haurà menjar i beguda a preus populars i un espai on les famílies podran passar una bona estona amb els seus membres més petitons.

*Dolors Marin és doctora en història per la Universitat Autònoma de Barcelona. Militant anarquista des de jove, va conèixer personalment a històrics militants que participaren en la Revolució Social de 1936, un fet que la marcada profundament i que l’ha animada a escriure multitud de llibres relacionats amb la història i la del anarquisme com La família Montseny-Mañé: un laboratori de les idees; Clandestinos: el maquis contra el franquismo; Ministros anarquistas; La semana trágica; Anarquistas: un siglo de movimiento libertario en España i el més recent Anarquismo una introducción.
*Títeres desde Abajo són una companyia de contacontes i titellaires de Granada que desgraciadament es varen fer famosos per ser víctimes de la repressió, instigada per l’anomenada «Brunete mediàtica» i la dreta més rància, i formalitzada per l’Audiència Nacional quan varen representar a Madrid la seva obra «La bruja y Don Cristóbal»
(www.diagonalperiodico.net/libertades/29757-con-nuestra-obra-queriamos-tratar-la-creciente-represion-se-vive-nuestro-pais.html)
*Miquel Amorós és militant anarquista des de l’emblemàtic any de 1968. Molt influenciat pel moviment Situacionista i amic personal de Guy Debord, entén l’anarquisme des de l’autonomia i des de la perspectiva antiprogressista. Durant la seva trajectòria va formar part de multitud de grups autònoms en els darrers anys del Franquisme -en els quals va patir presó i va haver de partir a l’exili- i durant l’anomenada Transició espanyola. Posteriorment, entre 1984 i 1992, va formar part de l’equip redactor de la revista francesa postsituacionista Encyclopédie des nuisances al costat de Jaime Semprún.
Aquests darrers temps ha publicat llibres com: Los Incontrolados de 1937. Biografías militantes de los Amigos de Durruti, Aldarull, 2015; 1968. El año sublime de la acracia, Muturreko Burutazioak, Bilbao; Los Incontrolados, Manuscrito encontrado en Vitoria, 1977; Francisco Carreño y los arduos caminos de la anarquía, Asociación Isaac Puente, 2013; Maroto, el héroe, una biografía del anarquismo andaluz, Virus editorial, 2011; Perspectivas antidesarrollistas, editorial Germinal, 2011; José Pellicer. El anarquista íntegro, vida y obra del fundador de la heroica Columna de Hierro, Virus editorial, Barcelona, 2009 i Los Situacionistas y la anarquía, Muturreko burutazioak, Bilbao, 2008.