Portava un mesos tancat per trasllat i adaptació del nou espai, però finalment l’assemblea de l’Ateneu lo Tort anunciam que reobrim les portes el proper dissabte 2 de març. I ho feim amb un cartell també de retrobaments i és que els germans Pistola actuaran amb Mo Beim després d’un temps sense cap actuació. Ho faran acompanyats també de Desenterradas. Tot, amb la pinzellada de Carnestoltes i ambientat en un akelarre de bruixes. L’acte començarà a les set de l’horabaixa, hi haurà menjar i beure i s’anima a tothom a venir-hi disfressat de bruixa o bruixot per conjurar la nit màgica.

Reivindiquem així l’Ateneu lo Tort com a únic projecte anticapitalista a Manacor amb un espai físic autogestionat pels seus socis i que ja porta més de tres anys de vida. Nasqué a proposta de les organitzacions Endavant Osan i Arrels i amb l’objectiu d’esdevenir ‘una eina contra la desmobilització social i l’anestèsia col·lectiva’. Encara el definim com un espai social, polític i cultural des d’on plantar cara a l’actual model imperant d’oci i cultura consumista, des de la mateixa creació i construcció d’alternatives. A més, durant aquest temps hem arribat al mig centenar de socis i esperem que la reobertura sigui un impuls per a que més gent s’afegeixi al projecte.

I el nou espai no serà ni més ni menys que el local del carrer de Jaume II, 15. Espai on l’Obra Cultural Balear hi ha desenvolupat la seva activitat. Col·locar l’ateneu al centre del poble canvia la dinàmica de l’ateneu. Activitats que a l’antic local no acabaven de funcionar aquí sí que ho faran. Per contra, però, perdem espai. Tot i que estàvem molt contents amb l’espai i el barri on hem estat sempre, l’augment del lloguer i la negativa de la propietat a allargar el contracte impedien tota activitat.

L’Ateneu, però, amb els seus tres anys a l’esquena se suma a la llista de projectes al poble de Manacor que aconsegueixen, de mica en mica, tenir continuïtat. Tant per l’augment en nombre de socis, com per les activitats fetes. Actes com la calçotada popular, multitud de xerrades i tallers, cicles de cinema, teatre, presentacions de col·lectius i taules rodones avalen l’activitat continuada. També és de destacar que mentre el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans va tenir dos nuclis a Manacor van ser part activa en la dinamització de l’espai.

És per això que reivindiquem més que mai i amb una voluntat fèrria la necessitat d’aquest espai. A més, ha estat i ha de seguir sent un espai de trobada on articular els diferents col·lectius i moviments de Mallorca que pugnen per una transformació social des dels seus fonaments. Finalment, cal destacar el paper que ha tengut l’espai com a centre de crítica al model de turisme, amb la participació del Tot Inclòs, la Plataforma Antiautopista i la Plataforma 23S.

Esperem doncs que la nova localització afecti positivament l’activitat de l’ateneu i que el fet de situar-se en el centre neuràlgic del poble reverteix en un apropament de més gent al projecte que vam iniciar fa tres anys.