AGENDA

DISSABTE, 9 D’ABRIL

19.00H.

GRATUÏT

Presentació del llibre 'Movimiento de resistencia. Años 80 en Euskal Herria. Contexto, crisis y punk'

El pròxim dissabte dia 9 d’abril es presentarà el llibre Movimiento de resistencia. Años 80 en Euskal Herria. Contexto, crisis y punk (Editorial Txalaparta, 2015) del sociòleg Jakue Pascual. L’acte, organitzat pel col·lectiu Arrels, tendrà lloc a l’Ateneu Lo Tort de Manacor i començarà a les 19:00.

Vagues, conflictes obrers, agitació, guerra bruta, crisi, repressió, atur, desil·lusió, heroïna i bombes. La dels vuitanta és una dècada plena d’emocions, de crua realitat i de somnis. Entre pilotades, controls, pots de fum i cops, el nou futur desesperançador i la utopia mobilitzadora s’obre pas a Euskal Herria una nova generació, un potent i heterogeni moviment de resistència compost per joves de diferents adscripcions ideològiques. Abertzales, antimilitaristes, llibertaris, ecologistes, feministes… s’uniran entorn d’una condensada xarxa de mitjans contrainformatius i gaztetxes; trescaran de concert en concert i de manifestació en manifestació. El punk, l’assemblearisme i la percepció d’una comunitat basca reprimida per l’Estat i oprimida pel sistema capitalista en aquest context de crisi econòmica i política, afavoriran el desenvolupament d’un moviment que, mitjançant elements com el Rock Radical Basc, derivarà en tot un seguit de propostes i aliances culturals i polítiques.

Completat per una cronologia que recull tots els concerts, discos i maquetes del punk dels vuitanta, a més d’un actualitzat i extens annex amb la història de totes les bandes basques de referència, aquest treball ens presenta una fotografia d’aquest panorama que, sens dubte, farà reviure a algunes i alguns aquells anys accelerats i apropar a noves generacions les experiències d’una joventut que es va enfrontar amb tot el que tenia a qualsevol poder establert.

Jakue Pascual (Donostia, 1961) és sociòleg i col·laborador en diversos mitjans de comunicació i projectes comunicatius alternatius. Participant en els moviments ecologista i antimilitarista, en el grup Zirikatu del Gaztetxe de Bilbao i en la regeneració del teixit alternatiu, llibertari, d’esquerres i abertzale en les dècades dels vuitanta i noranta. Entre les seves publicacions trobem, entre unes altres, Telúrica vasca de liberación, El juguete de Mari y Anarkherria, al costat de Mark Legasse i que va ser reeditat per Txalaparta en 2011.